otrdiena, 2013. gada 19. marts

Skumjas un Dievišķās skumjas


Kurš gan kādreiz dzīvē nav izjutis skumjas - apātijas, nespēka un iekšēja tukšuma mirkli? Es domāju, ne man vienam ir grūti tajā saskatīt kaut ko pozitīvu. Vai tiešām tās var nākt mums par labu un būt pat kā Dieva svētība? Šonedēļ „Koferī” divi lektori mums centās pierādīt tieši to.
            Vispirms uzstājās Signe Ikauniece, kura stāstīja par skumjām no psiholoģiskās perspektīvas. Lai arī skumjas nav nekas patīkams, tās ļauj mums pēc zaudējuma vai neveiksmes apstāties un izvērtēt radušos situāciju, lai nākotnē mēs spētu tikt ar līdzīgām problēmām galā. Citiem vārdiem sakot, skumjas palīdz mums augt un pilnveidoties. Taču nedrīkst tām ļaut sevi pārņemt, tāpēc psiholoģe iesaka grūtā brīdī meklēt drauga plecu vai atrast kādu aktivitāti, kas sniegtu pozitīvas emocijas. Īpaši interesanti likās, ka pat psihologi iesaka lūgt Dievu emocionālās grūtībās.
            Šai lekcijai sekoja pr. Modra Lāča prezentācija, un, godīgi sakot, ja „Koferis” pasniegtu balvu par vislabāk sagatavoto lekciju, Modris būtu viens no spēcīgākajiem kandidātiem uz tās saņemšanu. Prezentācija ar informāciju bagāta, taču labi uztverama precīzās struktūras un trāpīgo attēlu izvēles dēļ. Bet galvenā prezentācijas daļa nemaz nebija redzama; katram slaidam bija piemeklēta atbilstoša mūzika, kas, manuprāt, spēja pilnīgāk nekā vārdi vai attēli atklāt kaut ko tik netveramu kā ticības patiesības.
-       Bet, Jāzep, nebūtu tā kā laiks uzrakstīt par ko bija lekcija nevis tikai jūsmot par pāris .mp3, kas piekabināti slaidshowam?
-         Ok, ok tūlīt tiksim arī līdz tam.
            Tātad: divos vārdos lekcija bija par dievišķajām skumjām.
Mazliet garāk - pr. Lācis skaidroja, ka lai arī patiesam kristietim būtu jābūt priecīgam, arī skumjām ir vieta mūsu dzīvē. Piemēram, Atosa kalna mūki lūdzas par mūsu grēkiem un raud par mums. Dievišķu skumju cēlonis var būt arī mūsu tieksme pēc pilnības, apziņa, ka Dievs mums sagatavojis kaut ko patiesi brīnišķīgu, taču šobrīd neaizsniedzamu - Debesu valstību. Skumjas var būt arī kā ceļš pie Dieva, dodot mums impulsu atgriezties pie Viņa. Taču, pirms es iebraucu teoloģiskās auzās, aizvēršu savu muti un ļaušu runāt apustulim Pāvilam: „Jo dievišķas skumjas dod atgriešanās svētību, ko neviens nenožēlos; bet pasaulīgās skumjas nes nāvi. Jo redziet, šīs dievišķās skumjas - kādu rosību tās ir jūsos modinājušas, pat aizstāvēšanos, uztraukumu, bailes, ilgas, centību, sodīšanu!”
Skumjas noteikti nav tā vieglākā tēma, par ko runāt, taču abiem lektoriem to izdevās pasniegt ar vieglumu un manāmu optimismu. Tas tāpēc, ka teikto caurstrāvoja pārliecība: skumjas ir normāls process, tās kādreiz noteikti tevi atstās, un tad tu būs vēl spēcīgāks un priecīgāks kā pirms tam.
            Nākošajā reizē sagatavosimies klusajai nedēļai, skatoties trīs Oskariem nominēto  filmu „Kristus ciešanas”.

Raksta autors: Jāzeps Rutkis

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru